A mida que va transcorrent l’embaràs anem passant per molts de moments diferents; el temps ens ajuda a instaurar la consciència de l’espai que ocupa a la nostra vida aquest fill que ha de néixer.

Quan estem a prop del part, a algunes dones ens costa deixar l’embaràs perquè la fusió del bebè dins nostre ens pareix d’una intimitat irrepetible; a altres dones, si és el primer fill ens fa por l’experiència desconeguda, o potser hem tengut un part anterior que no ens ha deixat bons records, tal vegada tenim molt clar exactament com esperam que siguin les coses o estem esgotades dins l’última etapa i volem que surti el més aviat possible. Qualsevol d’aquests sentiments són normals i formen part dels aprenentatges que feim sobre noltres mateixes a l’hora de néixer com a mares.

Per altra banda, les persones que ens coneixen i estimen, apropant-se a la data de parir, ens demanen una i altra vegada si ja ha nascut el nadó i com així tarda tant en fer-ho. Inclús alguns professionals ens comencen a dir que si no ens posem de part aviat potser l’hauran d’induir. Hem de tenir en compte que quan ens donen la data probable de part, entra dins l’absoluta normalitat parir entre las dues setmanes anteriors o posteriors, sense comptar els marges d’error.

Així que pot ser una bona idea no ser massa exactes a l’hora de comentar als familiars i amics el mes previst de part, o inclús afegir temps per evitar la pressió del nostre entorn. Quant als professionals, com sempre, és important mantenir una relació fluïda pel que fa a la informació i el respecte mutu.

Les hormones implicades en el naixement del nadó són molt sensibles als estats emocionals, als pensaments que circulen pel nostre cap, a les creences que tenguem de com han de ser les coses, a les idees que circulen al nostre voltant, a les hormones dels que tenim més prop nostro…

Si sabem això, podem afavorir aquelles situacions i persones que ens ajuden a millorar el nostre benestar, i evitar aquelles que ens allunyen del nostre centre.

El que necessitem en els moments previs al part és molta tranquil·litat, descans útil, relaxació, deixar les pors o, com a mínim, ser conscients d’elles, apartar qualsevol classe de pressions i d’expectatives, i respectar l’espai dins el nostre cor dedicat al nou Ser que aviat tendrà una presència concreta a la nostra Vida.

Tanmateix, el que és segur és que el nostre fill naixerà, les forces de la naturalesa del nostre cos i del cos del bebè s’encarreguen de desencadenar tota la seqüència d’aconteixements que permeten el miracle de la vida, però es tracta d’aconseguir que l’experiència de la maternitat sigui el més positiva possible i que l’inici del vincle entre el nadó i els seus pares estigui impregnat de l’empoderament, la consciència i la felicitat.

Llúcia Mir

Revista “Arros amb salseta”, Agost 2011

Tagged with: