Quan arribem a la part mitjana del nostre embaràs passem per una etapa dolça, perquè ja no solem tenir les molèsties del primer trimestre, i, a més, la part més delicada, pel que fa al perill d’avortament, l’anam deixant enrera.

El nostre aspecte ja no sol donar dubtes; quan caminan pel carrer la gent se’n dóna compte que estam embarassades, i això ens produeix la sensació de veure’ns a través dels ulls dels qui ens miren.

En algun moment començarem a sentir els moviments del fetus. Quan és el primer fill tardam un poc més que a partir del segon.

Al principi, només és una sensació de que corren formigues per la nostra panxa, i no sabem si només es tracta d’una digestió més moguda. Sentim impaciència, podem tenir por de que no vagi bé el seu creixement, encara que les ecografies van comprovant la seva evolució correcta. Però arriba un dia en què sabem cert que allò que sentim és el moviment d’un cos, la seva energia ens pot sorprendre i l’activitat que desplega ens ajuda a connectar amb la Vida que flueix dins nostre.

També és l’etapa on podrem saber el seu sexe, si així ho volem. Alguns pares decidim esperar al naixement per experimentar el misteri fins al darrer moment; altres desitjam saber-ho el més aviat possible per poder decidir el seu nom, o per quines coses haurem de menester un pic hagi nascut.

Entre la quinzena i la divuitena setmana de l’embaràs, ens fan les proves per detectar possibles problemes genètics en el fetus; algunes son a través d’analítiques, d’altres són per ecografies d’alta definició i potser ens proposin fer-nos l’amniocentèsis. Les proves ens poden produir estrés i, segons els resultats, potser haguem de prendre decisions que poden ser difícils. Com en totes les coses que ens concerneixen com a pares, les hem de prendre conjuntament i recolzant-nos mútuament.

Dins de la responsabilitat que hem adquirit en decidir tenir un fill, els pares volem exercir una paternitat conscient i responsable, i en aquesta fase de l’embaràs això implica demanar-nos: quina clase de part volem? i, com volem que neixi el nostre fill?.

Per agafar el nostre poder com a pares hi ha moltes qüestions que ens podem plantejar:

· Què és un part respectuós?.

· És el mateix un part vaginal, un part normal, un part natural i un part fisiológic?.

· Què és un Pla de part?

Algunes d’aquestes preguntes les anirem tractant en aquest espai que dedicam a la maternitat, des de la nostra visió com a pares que volen saber per poder prendre decisions.

Llúcia Mir 

Revista “Arros amb salseta”, gener 2011

Tagged with: